ANP11 jan '13 07:41Aangepast op 11 jan '13 07:57

Japan pompt tientallen miljarden in economie

TOKIO (AFN/BLOOMBERG) - De Japanse regering trekt 10,3 biljoen yen (87 miljard euro) uit om de kwakkelende economie te stimuleren. Dat heeft premier Shinzo Abe vrijdag bekendgemaakt.

Het is het eerste grote wapenfeit van Abe sinds zijn aantreden vorige maand. De premier had beloofd een einde te maken aan de economische neergang en aan de deflatie waar Japanse bedrijven onder zuchten. Japan verkeert voor de derde keer in 5 jaar tijd in een recessie.

Ongeveer een derde van het totaalbedrag is bestemd voor de bestrijding van rampen en de wederopbouw na de zware aardbeving en tsunami in maart 2011. De extra overheidsuitgaven moeten 2 procent extra economische groei en 600.000 banen opleveren.

Abe heeft ook beloofd iets te doen aan de sterke koers van de yen. Die maakt Japanse exportproducten relatief duur. De Japanse munt daalde vrijdag tot het laagste niveau sinds juni 2010 ten opzichte van de dollar. Beleggers speculeren erop dat de centrale bank Abe zal helpen bij zijn pogingen de economie vlot te trekken.

Gerelateerde artikelen