ANP29 jan '13 17:50Aangepast op 29 jan '13 18:05

Aandelenhandel neemt adempauze

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beleggers deden het dinsdag rustig aan. De handel nam een adempauze na de recente sterke opmars, maar de stemming was overwegend positief. Op het Damrak vielen de resultaten van Philips en CSM in goede aarde.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 358,08 punten. De Midkap leverde 0,1 procent in en eindigde op 556,43 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt sloten tot 0,2 procent hoger. Londen noteerde een plus van 0,7 procent.

,,De markt loopt een beetje vast. De verrassingen zijn eruit. Het is even ademhalen en wachten op nieuwe impulsen. Per saldo gaat het redelijk en de ondertoon blijft goed, maar bedrijven blijven voorzichtig“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Consumentenvertrouwen

De handel in Europa en in de VS negeerde grotendeels het tegenvallende cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten dat dinsdagmiddag bekend werd gemaakt. Cijfers van onderzoeksbureau Conference Board wezen uit dat de vertrouwensindicator in januari was gedaald tot 58,6, van een herziene stand van 66,7 in december. Dat is de sterkste daling sinds augustus 2011.

Telecomconcern KPN was een van de grootste stijgers in de AEX met een winst van 1,6 procent. Luchtvaartgroep Air France-KLM stond onderaan met een min van 3,3 procent.

Philips

Philips won 2,3 procent. Het elektronicaconcern leed in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies van 358 miljoen euro door een kartelboete van ruim 500 miljoen euro uit Brussel. Exclusief deze boete waren de resultaten volgens analisten echter beter dan verwacht. Ook kondigde het bedrijf aan Lifestyle Entertainment te verkopen aan het Japanse Funai. Philips trekt zich hiermee volledig terug uit de traditionele consumentenelektronica.

Beleggers waren ook enthousiast over de omzetcijfers van CSM. De producent van bakkerijbenodigdheden en melkzuur zag de omzet in het vierde kwartaal met ruim 52 miljoen euro groeien tot 854,7 miljoen euro. Het bedrijf gaf verder aan diverse biedingen voor Bakery Supplies te hebben ontvangen. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 4,3 procent en voerde daarmee de stijgers in de MidKap aan.

SNS Reaal

Sterkste daler in het middensegment was SNS Reaal met een verlies van 1,4 procent. Kredietbureau Standard & Poor's liet weten mogelijk de ratings van SNS Reaal en SNS Bank te verlagen.

De euro was 1,3475 dollar waard, tegen 1,3460 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. Een vat lichte Amerikaanse olie steeg 1,3 procent in prijs en kostte 97,70 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder tot 114,33 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen