ANP3 jun '13 15:53Aangepast op 3 jun '13 18:50

Euronext: aantijging marktmanipulatie onzin

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (AFN) - Beursbedrijf NYSE Euronext noemt het ,,onzin'' dat zij de markt zou hebben gemanipuleerd door neporders te plaatsen.

DEN HAAG (AFN) - Beursbedrijf NYSE Euronext noemt het ,,onzin'' dat zij de markt zou hebben gemanipuleerd door neporders te plaatsen. Het alternatievebeurshandelsplatform The Order machine (TOM) deed deze zware beschuldiging maandag tijdens een kort geding dat Euronext tegen het bedrijf had aangespannen.

Volgens TOM wilde Euronext op die manier aantonen dat TOM misleidende informatie zou verspreiden over de snelheid van haar systeem. Maar het plaatsen van geënsceneerde orders is aan te merken als koersmanipulatie, een strafbaar feit, stelde advocaat Paul Reeskamp van TOM.

Onzin volgens Euronext. ,,Bij koersmanipulatie gaat het altijd om het oogmerk de koers van een aandeel in een bepaalde richting te sturen. Dat is hier totaal niet aan de orde, aangezien het om marginaal kleine orders ging om een punt aan te tonen'', zei een woordvoerster. ,,Uit diverse transacties die we hebben ingebracht in de rechtszaak blijkt dat TOM zeker niet altijd de beste prijs biedt, in tegenstelling tot wat ze altijd beweren.''

Inbreuk

Euronext vindt dat TOM inbreuk maakt op haar merkrechten door opties te verhandelen die zijn gebaseerd op de Amsterdamse AEX-index. Euronext laat andere partijen een licentie betalen om zogenoemde AEX-producten te mogen aanbieden, maar TOM weigert dat. Het nieuwe beursplatform zegt niets verkeerd te doen door gebruik te maken van de aanduiding AEX ,,om daarmee aan te geven dat de onderliggende waarde de koers van de AEX-index is''.

Opties zijn in de kern niet meer dan ,,weddenschappen op het koersverloop van de betreffende onderliggende waarde. Deze weddenschappen kunnen worden gesloten op verschillende beurzen, of Euronext dat nu leuk vindt of niet'', stelde de advocaat. Net zoals Euronext heeft TOM hiertoe een handelsplatform opgericht waarop die weddenschappen kunnen worden afgesloten.

Maar Euronext blijft alles uit de kast halen om haar oude monopoliepositie te behouden, zei Reeskamp op de zitting. ,,Dit blijkt vooral uit haar stelselmatige pogingen om TOM het leven zo zuur mogelijk maken.'' Hij wees erop dat Euronext zich gedwongen zag haar transactietarieven aanzienlijk te verlagen nadat TOM lagere transactietarieven introduceerde. ,,Dat doet natuurlijk pijn.''

Gerelateerde artikelen