ANP1 jul '13 11:45

Beurzen vinden weg omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten maandag na een schommelende ochtendsessie de weg omhoog te vinden.

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten maandag na een schommelende ochtendsessie de weg omhoog te vinden. De stemming werd gesteund door hogere Amerikaanse openingsindicatoren. Tegenvallende industriecijfers uit China hielden de winsten beperkt.

,,Er heerst een beetje twijfel aan het begin van het nieuwe kwartaal. Vanochtend kwam er niet zo goed nieuws uit China en dat bederft de stemming een beetje. In Amsterdam reageert TomTom positief op nieuws over een mogelijke opsplitsing van het bedrijf. Voor de rest is het een rustige maandag'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,7 procent hoger op 346,88 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 528,33 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 0,9 procent.

Eurozone

Op macro-economisch vlak bleek dat de industrie in de eurozone in juni in een iets minder sterk tempo is gekrompen dan eerder werd gedacht. De groei van de Chinese industrie zwakte afgelopen maand echter verder af. Ook bleek dat de werkloosheid in de eurozone in mei is opgelopen tot 12,1 procent.

In Helsinki klom Nokia 7 procent. De Finse mobieltjesfabrikant koopt het belang van 50 procent van het Duitse technologieconcern Siemens in het samenwerkingsverband Nokia Siemens Networks (NSN) voor 1,7 miljard euro. Daarmee komt een einde aan een samenwerking tussen beide bedrijven die 6 jaar heeft geduurd. Siemens won in Frankfurt 2,4 procent.

Imtech

Grootste stijger in de AEX was technisch dienstverlener Imtech met een winst van 2,6 procent. Luchtvaartgroep Air France-KLM stond onderaan met een min van 0,6 procent.

In de MidKap sloot roestvrijstaalproducent Aperam de rij met een verlies van 2 procent. Biotechnologiebedrijf Pharming behoorde tot de sterkste stijgers met een plus van 6,8 procent na aankondiging van een samenwerkingsovereenkomst met het Shanghai Institute of Pharmaceutical Industry (SIPI).

TomTom

TomTom kreeg er ook bijna 7 procent bij. De kansen op strategische veranderingen bij navigatiebedrijf nemen volgens analisten van Rabobank toe. Topman Harold Goddijn gaf zaterdag in NRC Handelsblad aan datTomTom de consumententak wellicht van de hand doet. Volgens Rabo zou dat een zinnig besluit zijn.

De euro was 1,3050 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 97,04 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,5 procent duurder, op 102,70 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen