ANP4 jan '13 12:05

'Huizenmarkt valt stil na run in december'

ANP
ANP

ALKMAAR (AFN) - De markt voor koopwoningen valt in het eerste kwartaal weer helemaal stil, na de run op huizen in december. ,,Tot het einde van het jaar was het heel druk, maar mensen zullen in januari en februari de kat uit de boom kijken. Het worden geen geweldige maanden'', voorspelde Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, vrijdag.

Hij voorziet dat het landelijk aantal bezichtigingen deze maand en in februari ongeveer halveert, van 80.000 per maand tot 40.000. Roeland Kimman van de NVM, de grootste makelaarsorganisatie in Nederland, beaamt dat het aantal bezichtigingen in sneltreinvaart afneemt. ,,December was een heel goede maand. Het eerste kwartaal zal een stuk rustiger worden omdat veel mensen de aankoop naar voren hebben getrokken vanwege het fiscale regime'', aldus Kimman.

Volgens Stoop resulteerde de eindejaarssprint op de woningmarkt in 8500 transacties in december, een stijging van 40 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. ,,Daarmee was december een van de beste maanden van de afgelopen 3 jaar'', weet Stoop.

Makelaars gaven eerder al aan dat ze het veel drukker hadden dan normaal omdat huizenzoekers nog vóór de beperking van de hypotheekrenteaftrek per 1 januari hun slag wilden slaan. Mensen die nu een huis kopen moeten meteen beginnen met het aflossen van het hele hypotheekbedrag; aflossingsvrije hypotheken zijn er niet meer bij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen