ANP31 jul '13 07:31Aangepast op 31 jul '13 08:45

Arcadis scherpt winstprognose aan

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - Advies- en ingenieursbureau Arcadis scherpt de winstverwachting voor 2013 aan.

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Advies- en ingenieursbureau Arcadis scherpt de winstverwachting voor 2013 aan. Het bedrijf voorspelt nu een winsttoename van 0 tot 5 procent, waar eerder rekening werd gehouden met verdere groei van het resultaat. De omzet zal dit jaar naar verwachting verder toenemen, aldus Arcadis.

Het concern behaalde in het tweede kwartaal een netto operationele winst van 24,1 miljoen euro, tegen 23,6 miljoen euro een jaar eerder. Arcadis maakte woensdag bekend dat de autonome netto-omzet met 4 procent steeg, geholpen door groei in alle regio's behalve het Europese vasteland. De bruto-omzet klom naar 638 miljoen euro, van 633 miljoen euro een jaar eerder.

Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 43,4 miljoen euro, 3 procent meer dan een jaar eerder. De operationele winstmarge stond op 9 procent, van 9,1 procent vorig jaar. Het bedrijf gaf aan dat de marge in de tweede helft van dit jaar zal verbeteren, geholpen door kostenbesparingen in Europa. Arcadis vond het nog te vroeg om een verwachting voor de winstmarge over heel 2013 te geven.

Kostenbesparingen

Arcadis meldde dat in de eerste helft van dit jaar in Europa kostenbesparingen zijn gerealiseerd van 5,1 miljoen euro, wat zich zou vertalen tot 12,9 miljoen euro op jaarbasis. Volgens Arcadis liggen de maatregelen voor op schema en wordt de doelstelling voor een totale besparing van 25 miljoen euro mogelijk eerder behaald.

De herstructureringskosten voor Europa kwamen tot dusver uit op 6,5 miljoen euro en in totaal bedroegen de reorganisatielasten bij het bedrijf 8,7 miljoen euro. Arcadis verwacht voor de tweede helft van dit jaar vergelijkbare reorganisatielasten.

Overnamemogelijkheden

Topman Neil McArthur liet in een toelichting weten dat de totale orderportefeuille aan het einde van het tweede kwartaal stabiel was en 5 procent groter is dan aan het einde van 2012. Het bedrijf blijft kijken naar overnamemogelijkheden met de focus op het versterken van sterke marktposities, aldus de bestuursvoorzitter. McArthur gaf daarbij aan dat Arcadis wereldwijd naar overnamekandidaten kijkt.

De nettoschuld van Arcadis kwam aan het einde van de eerste helft van dit jaar uit op 401 miljoen euro, vrijwel onveranderd vergeleken met een jaar geleden, ondanks de overnames die in de afgelopen 12 maanden werden afgerond.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen