ANP23 mei '13 17:47

Beleggers schrikken van Fed en China

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers op de Europese beurzen schrokken donderdag van nieuws van de Federal Reserve en over de Chinese industrie. President BenBernanke van de Amerikaanse centrale bank zei woensdagavond dat het steunprogramma voor de Amerikaanse economie kan worden afgebouwd als de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft aansterken. De steun, die bestaat uit het opkopen van obligaties, stopt daardoor mogelijk eerder dan beleggers voorzagen.

In China werd bekendgemaakt dat de industriële productie in mei voor het eerst in 7 maanden is afgenomen. Economen zien daarin een signaal dat de groei van de tweede economie van de wereld aan kracht inboet. In de eurozone kromp de industrie in mei minder sterk dan verwacht en ook de krimp van de dienstensector viel mee. De Europese cijfers werden echter genegeerd op de beursvloeren.

De AEX-index sloot 1,9 procent lager op 365,22 punten en de MidKap-index verloor 2,1 procent tot 539,17 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden collectief ook 2,1 procent in.

ING

De AEX kende 23 dalers en slechts 2 stijgers. Grootste dalers waren vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en bank en verzekeraar ING met verliezen van respectievelijk 3,8 en 4,8 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore onttrok zich aan de negatieve teneur en won 3,6 procent na een sterker dan verwachte omzetgroei in het eerste kwartaal.

KPN steeg 0,8 procent door overnamespeculatie. Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil, dat al een deelneming van 28 procent heeft, zou volgens de DailyMail een bod op de rest van KPN overwegen. Nabeurs stelde een woordvoerder van het Mexicaanse concern dat een volledige overname op het moment niet haalbaar is. Het bedrijf wil zijn huidige kredietbeoordeling behouden en zit al in de buurt van de limiet van de daarbij maximaal toegestane schuld.

De euro was 1,2947 dollar waard, tegen 1,2882 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 93,65 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 101,93 dollar.

Gerelateerde artikelen