ANP22 mei '13 18:38

Alle EU-landen gaan bankgegevens uitwisselen

Mark Rutte op de Europese Top in Brussel. ANP
Mark Rutte op de Europese Top in Brussel. ANP

BRUSSEL (AFN) - In de strijd tegen belastingontduiking en -fraude gaan alle EU-landen bankgegevens uitwisselen, ook Oostenrijk en Luxemburg. Deze landen lagen tot nu toe dwars bij de automatische uitwisseling van data over spaartegoeden van buitenlanders.

Dat stelde premier Mark Rutte woensdag in Brussel na topoverleg met zijn EU-collega's. Rutte, maar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel bestempelde deze uitkomst als een doorbraak.

Oostenrijk en Luxemburg gingen overstag omdat de EU met vijf landen buiten de unie, waaronder Zwitserland, onderhandelingen begint over automatische uitwisseling. Het leek erop dat de Oostenrijkers en Luxemburgers eerst wilden afwachten hoe deze gesprekken zouden verlopen. Maar volgens Rutte hebben de landen dit niet als voorwaarde gesteld.

Met de uitwisseling pakken de EU-lidstaten burgers aan die hun spaarcenten in het buitenland stallen om zo de fiscus in eigen land te ontvluchten. De EU-landen spraken woensdag af dat zij in de toekomst ook gegevens over bijvoorbeeld winsten van aandelen, aan elkaar willen gaan doorspelen.

Gerelateerde artikelen