ANP15 mrt '13 21:02

VN: droneaanvallen VS in Pakistan illegaal

GENÈVE/WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen (drones) in Pakistan zijn in strijd met het volkenrecht. Zij schenden de soevereiniteit van het Zuid-Aziatische land omdat noch regering noch parlement heeft ingestemd met de buitenlandse militaire activiteit op Pakistaans grondgebied.

Dit stelt de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten en terrorismebestrijding, Ben Emmerson, in een vrijdag uitgegeven verklaring. Volgens recent onderzoek zijn door de Amerikaanse droneaanvallen de afgelopen jaren al duizenden doden gevallen, onder wie honderden burgers. De mensen in het grensgebied met Afghanistan leven in permanente angst voor de Amerikaanse 'sluipmoordenaars'. Volgens de geheime dienst CIA zijn de aanvallen nodig voor de bestrijding van terreurgroep al-Qaeda en de Taliban.

Een federale rechter in de VS heeft vrijdag ingestemd met een verzoek van burgerrechtenorganisatie ACLU om een procedure te beginnen tegen de CIA om inzage te geven in documenten over de vermeende juridische basis voor de aanvallen.

Gerelateerde artikelen