ANP4 jun '13 11:57Aangepast op 4 jun '13 13:02

‘RBS moet worden gesplitst’

Auteur: ANP Nieuws

Royal Bank of Scotland (RBS) moet gesplitst worden in een ’goede’ en een 'slechte’ bank.

EPA
EPA

Royal Bank of Scotland (RBS) moet gesplitst worden in een ’goede’ en een 'slechte’ bank. Dat zou de aanbeveling zijn van de Britse parlementaire commissie die zich buigt over de toekomst van financiële instellingen, zo berichtte de BBC dinsdag op basis van bronnen.

Al in de lucht
Een dergelijke aanbeveling hangt al enige tijd in lucht. Onder meer de president van de Bank of England, Mervyn King, sprak zich eerder dit jaar uit voor een splitsing. Maar van de Britse minister van Financiën GeorgeOsborne is bekend dat hij geen voorstander is van een dergelijke maatregel, omdat dit op korte termijn kosten van zo’n 10 miljard pond (12 miljard euro) met zich mee zou kunnen brengen. Ook premier David Cameronzou niet enthousiast zijn.

In de slechte bank, die in handen zou blijven van de overheid, zouden de problematische leningen van RBS moeten worden ondergebracht, terwijl het 'goede' deel wordt geprivatiseerd. RBS is nu voor 80 procent in staatshanden. Osborne zou RBS in zijn geheel zo snel mogelijk willen verkopen.

Advies
De Financial Times weet te melden dat het advies van de commissie voorzichtig geformuleerd zal worden om de minister nog de mogelijkheid te geven voor een andere optie te kiezen.

Volgens de BBC gaat het commissierapport deze week naar het parlement, dat tot maandag de tijd heeft om het te verwerken.

Gerelateerde artikelen