ANP21 jan '13 09:19Aangepast op 21 jan '13 09:50

AEX opent met winst

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is maandag met winst geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger aan de nieuwe handelsweek. De omzetten zullen naar verwachting laag blijven aangezien Wall Street gesloten is vanwege Martin Luther King Day.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 352,46 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 552,25 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 0,2 en 0,4 procent.

De stemming werd gesteund door de hoop op een akkoord over het schuldenplafond in de Verenigde Staten. De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden lijken bereid te zijn een verhoging van het schuldenplafond voor de duur van 3 maanden te slikken, als de Democraten die tijd benutten om een begroting door de Senaat te loodsen waarin flink wordt bezuinigd.

Air France-KLM

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM met een winst van 4,8 procent na een adviesverhoging door Credit Suisse. Uitgeefconcern Wolters Kluwer stond onderaan met een min van 0,6 procent.

In de MidKap ging bank en verzekeraar SNS Reaal aan kop met een plus van 2 procent. Grootste daler was voedingsmiddelenbedrijf Nutreco met een verlies van 0,9 procent.

Imtech

Imtech won 0,7 procent. De technisch dienstverlener heeft een aantal industriële orders gekregen in Zweden ter waarde van 45 miljoen euro. Het gaat onder meer om klussen bij Scania en Volvo.

Bij de kleinere fondsen klom Grontmij bijna 6 procent. Het ingenieurs- en adviesbedrijf wil de Franse activiteiten op het gebied van monitoring en testing verkopen. Met de verkoop denkt Grontmij zich beter op zijn kernactiviteiten te kunnen richten. Grontmij herhaalde daarnaast de verwachtingen voor de resultaten over 2012 en herbevestigde de financiële doelen voor de periode 2013-2015.

De euro was 1,3320 dollar waard, tegen 1,3310 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 95,31 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 111,68 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen