ANP2 jun '13 18:33

Strandgangers helpen wetenschap met fossielen

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Strandgangers hebben zondag een aantal bijzondere fossielen naar het Haagse Museon gebracht. Paleontologen beoordeelden daar de fossielen, om zo een beter beeld te krijgen van wat er allemaal in het verleden rondliep in onze omgeving.

,,Verreweg het meest spectaculair was de vondst van een hielbeen van een grote bruine beer, die na zijn dood was opgegeten door hyena’s’’, vertelt expert Dick Mol. Het bot, compleet met bijtsporen, werd gevonden op de zandmotor voor de kust van Zuid-Holland. Verder werden er ook versteende uitwerpselen, fossielen van hazen en zelfs minuscule tanden gevonden door strandgangers.

De resten komen van de bodem van de Noordzee en zijn afkomstig uit de IJstijd, die tot 10.000 jaar terug duurde. Toen lag de zee droog en liepen er allerlei dieren rond, van mammoeten tot nijlpaarden en van wolharige neushoorns tot lemmingen.

Voor de wetenschappers zijn de vondsten van groot belang, legt Mol uit. Hij viste voor zijn onderzoek naar botten op de bodem van de zee en kon daarmee in kaart brengen welke grote diersoorten er leefden tussen 150.000 jaar terug en 7000 jaar geleden. En wanneer er mensen liepen op de huidige zeebodem. Maar welke kleine dieren er rondliepen, bleef ongewis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen