ANP7 apr '13 03:39

VN-topman voor OPCW-conferentie in Den Haag

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is de komende twee dagen in ons land . Hij komt voor de conferentie van de OPCW, de in Den Haag gevestigde Internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

De VN-topman wordt zondag eerst door koningin Beatrix op Huis ten Bosch ontvangen. Dezelfde dag heeft hij ook nog een gesprek met minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Maandag begint Ban de dag met een werkontbijt met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Onderwerpen op de agenda zijn onder meer Afghanistan na 2014, Syrië, mensenrechten, de internationale rechtsorde en het vredesproces in het Midden-Oosten. Later die dag wordt de Zuid-Koreaan Ban ook nog ontvangen door minister-president Mark Rutte op het ministerie van Algemene Zaken.

Zowel Timmermans al Ban houdt maandag een toespraak bij de OPCW. Het is de opening van de derde Toetsingsconferentie van het verdrag tegen chemische wapens. Die bijeenkomst duurt tot en met 19 april.

De OPCW staat onder meer de VN bij in het onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië. In de organisatie zijn bijna alle landen in de wereld vertegenwoordigd met uitzondering van Angola, Noord-Korea, Egypte, Somalië en Syrië. Ze zet zich in voor de vernietiging van alle chemische wapens en wil voorkomen dat ze ooit nog worden gebruikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen