ANP30 mei '13 15:54Aangepast op 30 mei '13 16:47

Beurzen licht omhoog

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten gingen donderdag licht omhoog. Beleggers stapten voorzichtig in de markt na de verliezen van een dag eerder. Een koersduikeling van ruim 5 procent in Japan zorgde voor enige terughoudendheid.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,5 procent hoger op 367,98 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 543,23. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,8 procent. De FTSE in Londen bleef achter met een plus van 0,3 procent.

In New York stond de Dow-Jonesindex na een uur handelen 0,4 procent hoger. Uit een nieuwe schatting bleek dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 2,4 procent is gegroeid. In een eerste raming werd nog een groei van 's werelds grootste economie gemeld van 2,5 procent. Economen hadden verwacht dat dit cijfer onveranderd zou blijven.

PostNL

In Amsterdam was postbezorger PostNL een opvallende stijger. Het aandeel voerde met een winst van 5,5 procent de AEX-fondsen aan. Dat is de sterkste koersstijging sinds 5 maart dit jaar. Marktpartijen hadden geen directe verklaring voor de opmars en wezen op het afdekken van shortposities als mogelijke oorzaak van de koerswinst.

Verzekeraar Aegon was eveneens in trek en kreeg er 4,2 procent bij. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een verlies van 2,2 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Vastgoedbedrijf Corio volgde met een min van 1,9 procent. Bij de kleinere fondsen steeg Holland Colours 3 procent na een adviesverhoging door SNS Securities. Volgens de SNS-analisten heeft de pigmentspecialist in de tweede helft van het gebroken boekjaar de winstmarge flink weten te verbeteren.

Salveo

Cryo-Save klom 5 procent. Topman Arnoud van Tulder vertrekt per 1 juni bij de stamcelbank wegens persoonlijke redenen. Het bedrijf liet ook weten dat grootaandeelhouder Salveo oproept tot een buitengewone vergadering van aandeelhouders. Het Luxemburgse Salveo nam onlangs een belang van 27 procent in de onderneming.

In Dublin won Ryanair 1 procent. De budgetmaatschappij moet mogelijk een deel van haar belang in Aer Lingus verkopen. De Britse mededingingsautoriteiten maken zich zorgen over de prijzen op de routes tussen Groot-Brittannië en Ierland.

De euro was 1,3044 dollar waard, tegen 1,2940 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 92,20 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper, op 101,25 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen