ANP6 jan '13 17:05

Beleggers verschuiven focus naar bedrijven

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Nu de zogenoemde 'fiscal cliff' in de Verenigde Staten afgelopen week op het nippertje - in ieder geval deels - is afgewend, verschuiven beleggers hun focus naar bedrijfswinsten. Komende week gaat het jaarcijferseizoen voorzichtig van start. Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa is dinsdag, zoals gebruikelijk, de eerste die de boeken zal openen.

De resultaten van bedrijven zullen naar verwachting gemiddeld maar licht zijn verbeterd ten opzichte van de zwakke derdekwartaalcijfers. Vooral over de Europese activiteiten blijven veel bedrijven voorzichtig.

Amsterdamse beleggers moeten nog even wachten op de eerste jaarcijfers. De eerste aan het Damrak genoteerde bedrijven die hun boeken openen zijn Ahold en ASML op 17 januari.

Beleidsvergadering ECB

Donderdag houdt de Europese Centrale Bank (ECB) een beleidsvergadering. Analisten verwachten dat de centrale bank de rente, die al op recordlaagte staat van 0,75 procent, stabiel houdt. ECB-leden hebben de afgelopen tijd verwachtingen over eventuele renteverlagingen de kop in gedrukt. Bovendien zijn sommige indicatoren voor de Europese economie de laatste tijd licht verbeterd.

Afgelopen dinsdag wisten Republikeinen en Democraten in de Verenigde Staten op het nippertje overeenstemming te bereiken over de begroting. Met het compromis wordt voorkomen dat de belastingtarieven voor alle Amerikanen per direct omhooggaan en wordt een reeks bezuinigingen in ieder geval voor 2 maanden uitgesteld. Het akkoord zorgde afgelopen week voor een jubelstemming op de wereldwijde beurzen.

Geen allesomvattend akkoord

Het allesomvattende akkoord dat duidelijk moest maken hoe de staatsschuld in de komende jaren wordt aangepakt, bleef echter uit. De zorgen om de Amerikaanse staatsschuld zijn dus misschien even naar de achtergrond verdrongen, maar zullen ongetwijfeld later dit jaar weer gaan opspelen.

Veel media zullen deze week extra aandacht besteden aan makers van consumentenelektronica, die met nieuwtjes kunnen komen tijdens de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld, de CES in Las Vegas.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen