ANP31 jul '13 11:42

Diageo verkoopt meer drank

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN) - Diageo, 's werelds grootste producent van gedistilleerde dranken, heeft het afgelopen jaar een omzet van 11,4 miljard pond behaald.

LONDEN (AFN) - Diageo, 's werelds grootste producent van gedistilleerde dranken, heeft het afgelopen jaar een omzet van 11,4 miljard pond behaald. Dat is 5 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst steeg tot 2,49 miljard pond van 1,94 miljoen een jaar eerder. De in Londen gevestigde maker van Smirnoff wodka en Johnnie Walker whisky maakte het resultaat van zijn gebroken boekjaar, dat liep tot 30 juni, woensdag bekend.

Het bedrijfsresultaat van het drankenconcern kwam 8 procent hoger uit op 3,53 miljard pond. Een jaar eerder was dit 3,2 miljard pond. Diageo profiteert vooral van de opkomende economieën, die inmiddels goed zijn voor 42 procent van de omzet. In de Zuid-Amerikaanse regio was de omzet 15 procent hoger en in Afrika, Oost-Europa en Turkije 10 procent.

Ook in Noord-Amerika boert het concern goed met een omzetgroei van 5 procent en een 9 procent hogere operationele winst. Diageo spreekt van een sterk resultaat in de Verenigde Staten, waar de vraag naar premium- en innovatieve merken als Crown Royal, Johnnie Walker en Bulleit Bourbon hoog is. Diageo haalt inmiddels 40 procent van zijn winst uit de VS.

West-Europa

West-Europa blijft door de economische crisis een moeilijke markt voor Diageo. Het inkomen van de Zuid-Europese consument staat onder druk en in Frankrijk speelde een accijnsverhoging het drankenconcern parten. In Frankrijk gingen de verkopen met 8 procent achteruit. In Ierland had de biermarkt te lijden onder de zwakke economie, waar Guinness een omzetdaling van 5 procent noteerde.

In de Benelux, Duitsland en Oostenrijk gaat het juist heel goed. Daar rapporteerde Diageo voor het tweede jaar op rij een groei van de winst en omzet met dubbele cijfers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen