ANP28 jan '13 11:20

Ook Niermann bekent doping bij Rabobank

NIEUWEGEIN (ANP) - Oud-wielrenner Grischa Niermann heeft bekend in zijn actieve carrière epo te hebben gebruikt. Dat gebeurde in de jaren 2000 tot en met 2003. De Duitser reed destijds, zoals vrijwel zijn hele loopbaan, voor Rabobank. Dat heeft wielerbond KNWU maandag gemeld.

Niermann stopte na vorig seizoen met fietsen en is nu aan de slag bij de KNWU, waar hij ploegleider is van het talententeam, het oude continentale team van Rabobank. De 37-jarige Duitser is na zijn bekentenis, die direct is overgedragen aan de waarheidscommissie onder leiding van Winnie Sorgdrager, per 15 februari voor een half jaar geschorst.

Eerder bekenden Danny Nelissen en Marc Lotz tijdens hun periode bij Rabobank epo te hebben gebruikt.

Trouwe helper

Niermann, die bekend stond als een trouwe helper van Michael Boogerd en later van Robert Gesink, verklaarde na 2003 gestopt te zijn met epo omdat het niet de weg was die hij wilde bewandelen. ,,De tien jaren daarna heb ik geprobeerd om voor de jonge renners van Rabobank een voorbeeld te zijn, als een hardwerkende en vooral eerlijke prof.''

De Duitser benadrukt zich nu in te zetten voor een schone sport. ,,Ik wil met mijn negatieve ervaring een leereffect creëren voor de jonge generatie, zodat zij nooit voor dezelfde keuze worden gesteld als ik destijds.''

De KNWU behoudt vertrouwen in de samenwerking met Niermann. ,,Ik vind het moedig dat Grischa deze verklaring heeft gedaan'', aldus directeur Huib Kloosterhuis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen