ANP19 jun '13 20:36Aangepast op 19 jun '13 21:23

Bernanke: einde stimulering mogelijk in 2014

Auteurs: ANP Nieuws en BNR Webredactie

WASHINGTON (ANP) - Het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, kan mogelijk volgend jaar worden beëindigd als de economische situatie blijft verbeteren.

WASHINGTON (ANP) - Het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, kan mogelijk volgend jaar worden beëindigd als de economische situatie blijft verbeteren. Later dit jaar zou begonnen kunnen worden met een geleidelijke afbouw. Dat zei voorzitter Ben Bernanke woensdag in een toelichting op de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering van de Fed.

De Fed had eerder laten weten dat de economie nog altijd gematigd groeit. Ook de arbeidsmarkt blijft verbeteren, hoewel de werkloosheid volgens de Fed-bestuurders nog altijd te hoog is. De centrale bank constateert dat de neerwaartse risico's voor de economische groei en de arbeidsmarkt zijn afgenomen sinds de herfst, en slaat daarmee een positievere toon aan dan na de laatste vergadering in mei.

Voorlopig blijft de Fed maandelijks 85 miljard dollar in de economie pompen door schuldpapier op te kopen. Ook blijft de rente dicht bij de 0 procent staan, in ieder geval totdat de werkloosheid gezakt is tot onder de 6,5 procent. De meeste Fed-bestuurders gaan ervan uit dat dit doel op zijn vroegst eind volgend jaar in zicht komt. Vorige maand zat 7,6 procent van de beroepsbevolking zonder werk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen