ANP14 mrt '13 13:57

Mensenrechtengroepen ontstemd over keuze paus

EPA
EPA

BUENOS AIRES (ANP) - Mensenrechtengroepen in Argentinië hebben ontstemd gereageerd op de verkiezing van Jorge Mario Bergoglio tot paus. Dat schrijft de Argentijnse krant Página 12.

,,Het is een achteruitgang in de strijd voor herinnering, waarheid en gerechtigheid in Argentinië”, zei Carlos Pisoni van de organisatie Hijos, die strijdt voor de berechting van de misdaden die tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) in Argentinië zijn begaan. Volgens Pisoni is aangetoond dat de Rooms-Katholieke Kerk als geheel in Argentinië tijdens de militaire dictatuur een actieve rol heeft gespeeld.

Bergoglio is in opspraak geraakt door de ontvoering van twee jezuïeten in 1976 door de militairen. De nieuwe paus wordt ervan beschuldigd zijn handen van het tweetal te hebben afgetrokken en hen zo aan de militairen te hebben overgeleverd. Zelf heeft hij gezegd dat hij bij de militairen juist heeft aangedrongen op hun vrijlating. De twee kwamen na een half jaar inderdaad vrij. Bergoglio was toen hoofd van de Argentijnse provincie van de jezuïeten.

Ook de Dwaze Moeders van de Plaza de Mayo in Buenos Aires, die nog steeds duidelijkheid eisen over hun tijdens de dictatuur verdwenen kinderen, hebben ontzet gereageerd op de keuze van de kardinalen. ,,We hebben nooit geweten wat hij van de massamoordenaars vond”, zei een van hen tegen Página 12. ,,Het is een Argentijn die ons nog vele antwoorden moet geven.”

Gerelateerde artikelen