ANP6 aug '13 07:50Aangepast op 6 aug '13 08:34

'Amsterdamse beurs opent lager’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent dinsdag naar verwachting lager.

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs opent dinsdag naar verwachting lager. De andere Europese beurzen zullen eveneens met verliezen beginnen nadat Wall Street maandag een stapje terug deed. In Amsterdam verwerkt de beurs de resultaten van DSM.

,,De AEX opent rond 1 punt lager in reactie op het overwegend lagere slot op Wall Street en de koersverliezen in Azië. Het is een beetje een saaie beurs. De omzetten zijn beperkt vanwege de zomerperiode. De markt is ook wat overkocht en de ruimte om verder te stijgen is beperkt”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Speciaalchemiebedrijf DSM heeft zijn omzet en winst in het tweede kwartaal sterk zien groeien en houdt vast aan zijn verwachtingen voor het hele jaar. DSM boekte vorig kwartaal een omzet van 2,47 miljard euro. Dat was 9 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst voor bijzondere posten klom met bijna een kwart tot 141 miljoen euro.

Unilever

Het aandeel Unilever zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Amerikaanse bank JPMorgan verlaagde het beleggingsadvies voor het levensmiddelenconcern.

In het Verre Oosten gingen de effectenbeurzen dinsdag overwegend omlaag. In Tokio hield de Nikkei het hoofd boven water en sloot 1 procent hoger. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,1 procent. De centrale bank van Australië heeft het belangrijkste rentetarief in het land dinsdag verlaagd naar het laagste peil ooit. De rente werd met 0,25 procent teruggeschroefd naar 2,5 procent. Economen rekenden in doorsnee al op een verlaging.

Amerikaanse centrale bank

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten maandag zonder grote koersuitslagen, nadat de S&P 500 vrijdag een nieuw record had bereikt. Beleggers waren wat afwachtend na opmerkingen van een Fed-bestuurder die vindt dat de Amerikaanse centrale bank het steunbeleid spoedig moet gaan afbouwen. Een sterk cijfer over de dienstensector in de Verenigde Staten kon nauwelijks soelaas bieden.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 15.612,13 punten en de S&P daalde 0,2 procent tot 1707,14 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 3692,95 punten.

Hoogste slotstand 2013

De beurs in Amsterdam is maandag na een vrij kalme handelsdag op de hoogste slotstand van 2013 geëindigd. De handel verliep relatief rustig vanwege de vakantieperiode. Het aandeel PostNL ging hard onderuit na publicatie van de kwartaalcijfers.

De AEX-index sloot 0,3 procent hoger op 372,52 punten. De hoogste stand in de tussentijdse handel van 2013 staat op 374,12 punten. De MidKap daalde licht tot 551,62 punten. De beurs in Parijs klom 0,1 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,1 procent en de FTSE in Londen ging 0,4 procent omlaag.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,3250 dollar waard, bijna evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 106,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 108,43 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen