ANP29 jan '13 07:52Aangepast op 29 jan '13 08:37

'Amsterdamse beurs begint vlak’

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam begint dinsdag naar verwachting vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening nauwelijks in beweging komen. Op beursplein 5 verwerken beleggers de resultaten van Philips en CSM.

,,De rally lijkt de komende dagen even te pauzeren. Eerst moeten er bewijzen komen van een aantrekkende groei voor we verder gaan. In de VS staat de Dow-Jonesindex minder dan 2 procent van het hoogste punt ooit, maar het is nu vooral wachten op de Fed, die vandaag begint aan de tweedaagse beleidsvergadering. Daarna zal worden uitgekeken naar het Amerikaanse banenrapport“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Elektronicaconcern Philips leed in het vierde kwartaal van 2012 een nettoverlies van 358 miljoen euro. De cijfers werden gedrukt door een boete van ruim 500 miljoen euro uit Brussel voor verboden prijsafspraken over beeldbuizen. Het operationele resultaat, exclusief de boete, steeg met 50 procent tot 875 miljoen euro. Het winstcijfer lag onder de gemiddelde analistenverwachting.

CSM

Producent van bakkerijbenodigdheden en melkzuur CSM zag de omzet in het vierde kwartaal met ruim 52 miljoen euro zien groeien tot 854,7 miljoen euro. De autonome omzetgroei bedroeg 2,5 procent. Het bedrijf gaf verder aan diverse initiële biedingen voor Bakery Supplies te hebben ontvangen.

In het Verre Oosten gingen de aandelenbeurzen dinsdag overwegend omhoog. In Tokio eindigde de Nikkei 0,4 procent hoger onder aanvoering van de bankaandelen. De winsten bleven beperkt door een aantrekkende Japanse yen, die zorgde voor winstnemingen onder de sterk gestegen exportbedrijven.

New York

De beurzen in New York beleefden maandag een rustige handelsdag zonder grote koersbewegingen. De markten namen wat gas terug, nadat vrijdag bijna de hoogste slotstanden ooit werden bereikt.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,1 procent lager op 13.881,93 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent naar 1500,18 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent naar 3154,30 punten.

Euro

Op de Europese beurzen werden eerder op de dag overwegend met kleine winsten geboekt. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent hoger op 356,68 punten. De MidKap-index steeg 0,9 procent tot 557,12 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,2 procent. Frankfurt verloor 0,3 procent.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenmarkten 1,3445 dollar waard, tegen 1,3460 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 96,92 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen