ANP23 jan '13 09:59Aangepast op 23 jan '13 10:28

Aandeel SNS Reaal weer hard onderuit

AMSTERDAM (AFN) - De beurswaarde van SNS Reaal is woensdag naar een nieuw dieptepunt gedaald. De onzekerheid over de gevolgen van een reddingsactie voor de bank en verzekeraar zette het aandeel zwaar in het rood.

Het aandeel SNS zakte in het eerste handelsuur tot een dieptepunt van 0,74 euro. Dat is 9 cent onder de slotkoers van dinsdag. Aandeelhouders vrezen een mogelijke nationalisering van het financiële concern, dat lijdt onder de grote verliezen van zijn vastgoedpoot.

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een plan dat de financiële toekomst van SNS Reaal moet waarborgen. Het financiële concern is door De Nederlandsche Bank (DNB) aangemerkt als systeembank, wat betekent dat de bank te belangrijk wordt geacht om failliet te laten gaan. Op welke manier de ondergang van het bedrijf moet worden voorkomen, is echter nog onduidelijk.

Nationalisering

Een van de scenario's is een nationalisering, zoals eerder gebeurde met ABN Amro en de Nederlandse onderdelen van Fortis. Een andere optie is om de slechte vastgoedleningen van probleemdochter PropertyFinance onder te brengen in een zogeheten 'bad bank'. Ook in dat geval zou de overheid voor een forse kapitaalinjectie moeten zorgen, mede omdat banken als ING en ABN Amro vanwege de eerder ontvangen staatssteun niet mogen meewerken aan dat plan.

Rond 10.15 uur stond SNS 8 procent in de min op 0,80 euro. Een jaar geleden werd het aandeel nog voor 2,29 euro verhandeld. In mei 2008, voor de escalatie van de financiële crisis, piekte het aandeel op 15,30 euro.

Gerelateerde artikelen