ANP28 jan '13 10:36Aangepast op 28 jan '13 10:53

Dividendbetalingen weer bijna op oude niveau

DEN HAAG (AFN) - De dividendbetalingen door Nederlandse, beursgenoteerde ondernemingen zijn met een kleine 17 miljard euro weer bijna terug op het niveau van voor de financiële crisis. De niet-financiële bedrijven keerden zelfs een recordbedrag van 16 miljard euro uit aan hun aandeelhouders, een derde meer dan in 2011.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Inclusief de winstuitkeringen van beleggingsfondsen kwam het totale dividend vorig jaar uit op 18,9 miljard euro. Ook dat is een derde meer dan in 2011.

Het cijfer over 2012 is volgens het CBS wel vertekend door een eenmalig dividend van 3,6 miljard euro door chipmachinebouwer ASML. Maar ook zonder die uitkering is voor de niet-financiële bedrijven sprake van een record.

Recordniveau

De financiële instellingen zijn, ondanks een verdrievoudiging van het dividend tot 600 miljoen euro, nog lang niet in de buurt van het recordniveau uit 2007. Toen namen zij 8,5 miljard van de in totaal bijna 20 miljard euro aan dividend voor hun rekening. Sindsdien zijn ABN Amro en Fortis van de beurs verdwenen. ING en SNS Reaal ontvingen staatssteun en mogen pas weer dividend uitbetalen als die volledig is afgelost.

,,Voor banken is het nog wel even de broekriem aanhalen'', verwacht econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Financiële instellingen moeten door aangescherpte regels ook hun kapitaalreserves vergroten. ,,Dan blijft er niet zo heel veel geld over om uit te keren'', aldus Van Mulligen. ,,Ik verwacht dat dat in andere Europese landen niet veel anders zal zijn.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen