ANP24 jan '13 05:30Aangepast op 24 jan '13 21:08

Noord-Korea kondigt nieuwe kernproef aan

SEOUL (ANP) - Noord-Korea is van plan een derde atoomproef te doen en meer langeafstandsraketten te lanceren. Het land stelt dat het programma is gericht tegen aartsvijand de Verenigde Staten. Dat meldde het staatspersbureau KCNA donderdag.

De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, zei ,,zeer bezorgd'' te zijn over de dreigende taal van Noord-Korea. De Verenigde Staten zijn voorbereid op elke provocatie van de Noord-Koreanen, aldus de Amerikaan. ,,Maar ik hoop dat ze uiteindelijk tot het inzicht komen dat de keuze om onderdeel van de internationale gemeenschap te zijn, beter is'', zei Panetta.

Wanneer Noord-Korea de nieuwe atoomproef wil doen, is niet bekend. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie kan de test elk moment worden gedaan. Eerdere testen waren in 2006 en 2009.

Kim Jong-un

Het zou de eerste atoomproef zijn onder Kim Jong-un, die ruim een jaar geleden aan de macht kwam nadat zijn vader Kim Jong-il was overleden. Over de vorige testen is niet veel bekend. De kernexplosies waren licht, aldus experts.

De aankondiging kwam een dag nadat de VN-Veiligheidsraad een eerdere raketlancering door Noord-Korea in december unaniem had veroordeeld. China, een van de weinige bondgenoten van Noord-Korea, zit ook in de Veiligheidsraad.

Gerelateerde artikelen