ANP17 mrt '13 13:01

Eerste vier bommen bij Deventer geruimd

DEVENTER (ANP) - In de uiterwaarden van de IJssel bij Deventer zijn zondag vier bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. Dat is goed verlopen, meldde de gemeente na afloop.

Het was de eerste van een reeks ruimingen in het voormalige oorlogsgebied, waar in de afgelopen maanden 14 bommen zijn gevonden. De commandant landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, was aanwezig bij de start.

Rijkswaterstaat gaat de rivier bij Deventer meer ruimte geven om hoogwater sneller te kunnen afvoeren. Daarvoor worden over een lengte van 10 kilometer zes nevengeulen gegraven. Maar de bodem is eerst afgespeurd op oude oorlogsresten.

Treinverkeer

De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) gaat volgende week zondag verder met de klus, als de waterstand dat toelaat. De EOD denkt in totaal drie dagen nodig te hebben om de bommen te ruimen. Tijdens het werk worden de uiterwaarden en enkele straten afgezet, ligt het treinverkeer stil en mag er niet op de IJssel worden gevaren.

Op twee plaatsen bij Deventer wordt nog naar oude munitie gezocht. De gemeente sluit niet uit dat daar nog enkele bommen worden gevonden.

Gerelateerde artikelen