ANP8 mrt '13 08:16Aangepast op 8 mrt '13 11:32

Winst Fugro komt boven eigen verwachting uit

ANP
ANP

LEIDSCHENDAM (AFN) - Bodemonderzoeker Fugro heeft in 2012 een nettowinst behaald van 291,6 miljoen euro, tegen 287,6 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend. Daarmee valt de winst hoger uit dan de 280 miljoen euro die Fugro zelf had voorspeld.

Analisten rekenden in doorsnee op een winst van 279 miljoen euro. De omzet bedroeg 2,16 miljard euro, tegen 1,85 miljard euro een jaar eerder. Inclusief niet-voortgezette activiteiten bedroeg de omzet 2,95 miljard euro.

Fugro verkocht vorig jaar zijn Geoscience-divisie aan het Franse CGG. Deze transactie werd eind januari afgerond. Daarnaast werd een samenwerkingsverband aangegaan met CGG. Fugro zei verder zijn strategie tegen het licht te houden en zal belanghebbenden over de uitkomst in de loop van de tweede helft van dit jaar informeren. De onderneming zal in augustus met een concrete outlook voor heel 2013 komen.

Ontwikkelingen

Het bedrijf meldde verder dat de activiteiten in de eerste maanden van dit jaar zonder significante ontwikkelingen zijn begonnen, ondanks de onzekere economie. Fugro gaf aan dat de investeringen in de olie- en gassector naar verwachting verder zullen toenemen en dat het bedrijf daarvan zal blijven profiteren de komende jaren. De orderportefeuille kwam aan het begin van 2013 uit op 1,51 miljard euro.

Fugro wil over 2012 een dividend uitkeren van 2 euro per aandeel. Dat bestaat uit een gewoon dividend van 1,50 euro, plus eenmalig 0,50 euro vanwege de verkoop van Geoscience. Het dividend kan bestaat uit contanten of uit aandelen, afhankelijk van de keuze van aandeelhouders.

Aandachtspunten

Het bedrijf meldde verder dat financieel directeur André Jonkman heeft aangegeven na de algemene aandeelhoudersvergadering in 2014 te willen aftreden. Fugro is bezig met de zoektocht naar een opvolger en verwacht dit proces voor het einde van 2013 af te kunnen ronden.

Verschillende accountants voerden de afgelopen tijd boekenonderzoek uit bij Fugro nadat er melding werd gemaakt van mogelijke problemen met de financiële verslaggeving. Daaruit kwamen geen onregelmatigheden naar voren. Wel werden punten van aandacht gevonden die in aanmerking komen voor verbetering. Dit zal dan worden meegenomen in het strategische onderzoek, aldus Fugro.

Topman Paul van Riel van Fugro liet in een toelichting weten dat het onderzoek door de accountants een ,,louterend effect'' heeft gehad. Hij gaf verder aan dat het bedrijf op de uitkijk blijft staan voor overnames, zolang die passen binnen de strategie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen