ANP6 mrt '13 07:21

ASMI: bedrijfsonderzoek in afrondende fase

ALMERE (AFN) - Het onderzoek dat chipmachineleverancier ASM International (ASMI) uitvoerd naar de onderwaardering van zijn gecombineerde activiteiten door de financiële markten, is in de afrondende fase beland. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het concern verwacht de uitkomst van de studie in ieder geval voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 16 mei te publiceren. Concretere informatie over wat ASMI van plan is met de zogenoemde back-end en front-end werd niet gegeven.

De toeleverancier aan de chipindustrie telt twee onderdelen. De front-endtak maakt machines voor de beginstappen van het productieproces van computerchips. De back-endtak bestaat uit een meerderheidsbelang dat ASMI houdt in ASM Pacific Technology, dat machines maakt voor de assemblage en verpakking van chips.

Opbrengsten

ASMI zag over 2012 de opbrengsten afnemen tot ruim 1,4 miljard euro. Een jaar eerder werd nog een omzet van ruim 1,6 miljard euro in de boeken gezet. De winst kwam uit op 7,1 miljoen euro, van 186,8 miljoen euro in 2011.

De onderneming behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 320 miljoen euro, een afname van 22 procent ten opzichte van het derde kwartaal en 9 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het operationeel resultaat kwam uit op 4 miljoen euro negatief. Bij front-end werd een operationele winst neergezet van 1,2 miljoen euro, terwijl back-end een verlies behaalde van 5,3 miljoen euro.

Orderinstroom

ASMI verwacht dat de omzet bij front-end in het eerste kwartaal van dit jaar een ,,dubbelcijferige afname'' zal laten zien vergeleken met het vierde kwartaal. Het bedrijf benadrukt wel dat het een sterke orderinstroom voorziet, en rekent op een dubbelcijferige omzetgroei van de divisie in het tweede kwartaal.

Voor back-end komt de omzet in het eerste kwartaal naar verwachting uit op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal, waarbij de orderinstroom dit kwartaal toeneemt ten opzichte van een kwartaal eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen