ANP9 mrt '13 05:44Aangepast op 9 mrt '13 18:48

Abu Qatada weer in de gevangenis

EPA
EPA

LONDEN (ANP) - De radicale moslimgeestelijke en terreurverdachte Abu Qatada verdwijnt in Groot-Brittannië weer in de gevangenis. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zaterdag gezegd, meldt de BBC.

De controversiële Jordaniër werd vrijdag opgepakt omdat hij de voorwaarden zou hebben geschonden waaronder hij vorig jaar november op borgtocht vrijkwam. Antiterreureenheden hadden eerder in Londen huiszoekingen had gedaan.

Qatada vroeg in 1993 politiek asiel aan in Groot-Brittannië. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wil Qatada al jaren uitwijzen omdat hij een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn. Hij zou onder meer banden hebben gehad al-Qaeda.

Uitlevering

De arrestatie komt kort voordat de Britse overheid maandag opnieuw wil proberen om via de rechter de uitlevering van de radicale geestelijke aan Jordanië mogelijk te maken.

De rechter bepaalde eerder dat de Jordaniër niet aan zijn vaderland kan worden uitgeleverd, onder meer omdat hij daar geen eerlijk proces zou krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen