ANP23 jan '13 08:16

Senaat VS mengt zich in onderzoek Dreamliner

WASHINGTON (AFN/RTR) - Een commissie binnen de Amerikaanse Senaat gaat in de komende weken de luchtvaartautoriteiten in de Verenigde Staten (FAA) ondervragen naar de misstanden rond de Boeing 787 Dreamliner. Dat liet een medewerker van het Congres dinsdagavond weten. De commissie zal haar onderzoek toespitsen op de beslissing van de FAA om Boeing toe te staan uiterst brandbare lithium-ion-accu's te gebruiken aan boord van de Dreamliner.

Amerikaanse, Japanse en Franse autoriteiten doen momenteel onderzoek naar de oorzaak van twee incidenten met het nieuwe vliegtuig van Boeing. Bij één vliegtuig brak brand uit toen deze in Boston geparkeerd stond, een ander toestel moest na mankementen een noodlanding maken in Japan. In beide gevallen ligt de oorzaak vermoedelijk bij de falende accu's.

De inspecteurs startten maandag hun onderzoek bij de producent van de accu's, het Japanse GS Yuasa. Een dag later werd er in Groot-Brittannië onderzoek verricht bij een producent van regelkleppen. De naam van dat bedrijf is niet genoemd.

Gerelateerde artikelen