ANP16 jan '13 18:07

Holocaustontkenner tot boete veroordeeld

EPA
EPA

REGENSBURG (ANP) - Een rechtbank in de Zuid-Duitse stad Regensburg heeft de Britse conservatieve bisschop Richard Williamson woensdag tot een geldboete van 1800 euro veroordeeld, omdat hij in een interview de moord op 6 miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog heeft ontkend.

De officier van justitie had eerder op de dag een boete van 6500 euro of 100 dagen hechtenis geëist. Een andere rechtbank in Regensburg had Williamson in oktober ook tot een boete veroordeeld, maar die was daartegen in beroep gegaan.

De 72-jarige Brit was niet bij de zitting aanwezig, meldde de krant Süddeutsche Zeitung. De geestelijke gaf in november 2008 in Duitsland een interview aan een Zweedse tv-zender. Williamson zei toen onder meer dat er geen gaskamers in de vernietigingskampen van de nazi's waren en dat er 'slechts' 200.000 tot 300.000 Joden zijn omgekomen. In Duitsland is het ontkennen van de Holocaust verboden.

Niet strafbaar

Williamsons advocaat bepleitte vrijspraak, omdat de ontkenning van de Holocaust in Groot-Brittannië en Zweden niet strafbaar is.

Williamson was lid van de uiterst conservatieve Priesterbroederschap Pius X, maar die zette hem na zijn veroordeling in oktober vorig jaar uit de organisatie. Zijn advocaat heeft aangekondigd dat hij een veroordeling van zijn cliënt niet zal accepteren. Hij wil zich dan wenden tot het Duitse Constitutioneel Gerechtshof of het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg.

Gerelateerde artikelen