ANP5 mrt '13 21:10

'Inschattingsfouten bij olieramp VS'

Archieffoto. EPA
Archieffoto. EPA

NEW ORLEANS (ANP) - Een werknemer van oliebedrijf Transocean heeft een inschattingsfout gemaakt bij een belangrijke test voordat het olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010 explodeerde, met 11 doden en de grootste Amerikaanse olieramp ooit tot gevolg. Dat verklaarde een overlevende van de ramp in een rechtbank in New Orleans dinsdag.

Volgens Transocean-manager Randy Ezell was hij niet geïnformeerd over mogelijke problemen met de testuitslagen door zijn assistent. Die kwam om bij de explosie. ,,Alles wat ik kan zeggen, is dat hij verkeerd interpreteerde wat hij zag'', aldus Ezell. Kort voor de ontploffing zou de assistent nog tegen hem gezegd hebben dat de test in orde was. Ezell is de eerste getuige in de rechtszaak die daadwerkelijk op het boorplatform aanwezig was tijdens de explosie.

Vorige week begon een groot proces in New Orleans waarbij de oliebedrijven BP en Transocean terechtstaan op verdenking van roekeloos gedrag en nalatigheid, omdat negatieve testresultaten opzettelijk werden genegeerd om hogere winsten te kunnen maken. Mocht BP schuldig worden bevonden, kan het Britse bedrijf voor miljarden aan schadeclaims aan de broek krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen