ANP17 mrt '13 15:26

Ploumen: situatie in Kunduz is fragiel

KABUL/KUNDUZ (ANP) - ,,Er is nog een lange weg te gaan, maar het juiste pad is ingeslagen'', concludeerde minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking zondag na een tweedaags bezoek aan Afghanistan.

Ze was de eerste bewindspersoon die Kunduz bezocht na het besluit van het kabinet om de politietrainingsmissie al dit jaar te beëindigen. Oorspronkelijk zou de missie duren tot medio volgend jaar.

Ze noemt de situatie in Kunduz ,,fragiel''. Op de vraag of ze optimistisch is of pessimistisch over de Noord-Afghaanse provincie kan ze niets zeggen. ,,Er is veel tot stand gebracht, maar het is nog lang, lang niet genoeg.'' Het land kent volgens haar nog ,,echt grote problemen'' zoals de corruptie.

Maar ze wijst er ook op dat de banden niet worden doorgesneden. Het programma voor de versterking van de rechtsstaat loopt door tot volgend jaar. Ze gaat de komende maanden kijken hoe ze op dit programma wil voortbouwen. Een van de redenen van het bezoek is volgens haar dat ze met de Afghanen ,,zorgvuldig'' wil overleggen hoe de ontwikkelingsrelatie wordt voortgezet.

Gerelateerde artikelen