ANP16 jun '13 14:26Aangepast op 16 jun '13 14:43

‘Privatisering RBS kan nog tien jaar duren’

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (AFN) - Het kan nog wel tien jaar duren voordat de Britse overheid haar aandeel in Royal Bank of Scotland (RBS) van de hand kan doen voor de beoogde prijs.

LONDEN (AFN) - Het kan nog wel tien jaar duren voordat de Britse overheid haar aandeel in Royal Bank of Scotland (RBS) van de hand kan doen voor de beoogde prijs. Dat zei vertrekkend topman van RBS, Stephen Hester, zondag in een interview met de krant The Sunday Telegraph.

De staat moest RBS tijdens de financiële crisis met 45 miljard pond overeind houden en wil dit bedrag weer terugverdienen met de verkoop van zijn belang. Er is volgens Hester nog nooit een privatisering geweest waarmee in een keer zoveel geld werd opgehaald. Er zijn zeker 3 of 4 rondes nodig om dat bedrag te realiseren, en dat zal enige tijd kosten, aldus de topman.

Hester kondigde afgelopen week aan dat hij later dit jaar bij de bank vertrekt. Het bestuur wil een topman die ook na de privatisering nog enkele jaren aan het roer blijft, terwijl Hester zou hebben aangegeven RBS naar de markt te willen loodsen, maar daarna het stokje door te geven.

Dubbel

In het interview zegt Hester hier ,,dubbel in te staan’’. Hij had aan de ene kant wel ,,de champagne en de bloemen’’ voor een privatisering willen krijgen, maar vroeg zich ook af hoe lang hij deze baan nog wilde doen.

De topman bevestigde verder dat hij een groot tegenstander is van een splitsing van RBS in een ‘’goede’’ en ‘’slechte’’ bank. De nadelen van een dergelijke maatregel wegen volgens hem zwaarder dan de voordelen. Een Britse parlementaire commissie beval een dergelijke splitsing eerder deze maand aan. De vertrekkend president van de Britse centrale bank is daar ook een voorstander van. Het is echter bekend minister van Financiën George Osborne en premier David Cameron niet gecharmeerd zijn van een opsplitsing van de bank.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen