ANP8 mrt '13 16:08

Rutte: we keren Afghanistan de rug niet toe

DEN HAAG (ANP) - Nederland keert Afghanistan zeker niet de rug toe nu de politietrainingsmissie in de noordelijke provincie Kunduz deze zomer stopt. ,,We blijven actief'', zei premier Mark Rutte vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie.

Hij benadrukte dat Nederland blijft bijdragen aan de opbouw van het Afghaanse rechtssysteem, blijft deelnemen aan de Europese politiemissie en de F-16's in de lucht laat om de Afghaanse troepen en bondgenoten te beschermen. In totaal blijven daardoor 200 mensen actief in Afghanistan. Het is hun taak de tot nog toe geboekte resultaten ,,te bestendigen'', aldus Rutte.

Het Nederlandse vertrek is ingegeven doordat er minder werk te doen is voor de politietrainers. ,,Het aantal te trainen mensen loopt steeds verder terug'', aldus Rutte. Daarbij vertrekken de Duitsers binnenkort ,,en zonder de Duitsers gaat het daar niet''. Duitsland zorgt voor de veiligheid van de Nederlanders in Kunduz.

Verantwoordelijkheid

Rutte zei dat de missie in Kunduz ,,zeer veel nut heeft gehad". Tegelijkertijd heeft Nederland een hoge prijs betaald voor de vooruitgang, omdat er militairen zijn omgekomen. Volgens Rutte is het niet meer dan logisch dat de Afghanen langzaam maar zeker hun land weer terug in handen krijgen. ,,Daar zijn ook afspraken over gemaakt.''

De verantwoordelijkheid voor de politieschool in Kunduz wordt vanaf 1 juli overgedragen aan de Afghanen. Het zal waarschijnlijk tot november duren voordat de ongeveer 300 betrokken Nederlandse militairen terugkeren naar Nederland. De politietrainingsmissie begon in juni 2011 en zou eigenlijk duren tot medio volgend jaar als alle buitenlandse militairen vertrekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen