ANP29 jan '13 15:48Aangepast op 29 jan '13 19:22

Dure monstrans gestolen uit Catharijneconvent

ANP
ANP

UTRECHT (ANP) - Twee nog onbekende personen hebben dinsdagmiddag een zogenoemde monstrans geroofd uit vitrines van museum Catharijneconvent in Utrecht. Dat bevestigde het museum dinsdagavond, nadat eerder al gespeculeerd werd dat het kostbare voorwerp ontvreemd zou zijn. Er zijn geen andere spullen verdwenen.

De rovers stopten met een scooter voor de deur van het museum, renden naar binnen, sloegen daar vitrines kapot en roofden het tentoongestelde kunstobject. Medewerkers probeerden de dieven nog tegen te houden, maar die wisten desondanks te ontkomen. De politie is volgens een woordvoerder een uitgebreide zoekactie in en rond het centrum van Utrecht gestart.

Het zilveren monstrans met 5 diamanten is een topstuk uit de collectie van het museum; het heeft een verzekerde waarde van 250.000 euro. Het museum had het peperdure voorwerp in langdurig bruikleen van de Boomkerk in Amsterdam. Een monstrans is een voorwerp waarin een gewijde hostie wordt bewaard.

Directeur Marieke van Schijndel zei dinsdagavond diep geschokt te zijn door de agressiviteit en brutaliteit van de kraak. Er raakte niemand gewond, wel schrokken de aanwezige bezoekers behoorlijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen