ANP5 jun '13 11:30

Woningmarkt: je verlies (mee-)nemen, of blijven zitten waar je zit?

Auteur: Marjan van den Berg

Het idee onder woningbezitters dat banken restschulden niet willen meefinancieren in een nieuwe hypotheek, klopt niet. Door zulke misverstanden zetten sommige huiseigenaren hun huis niet te koop, terwijl ze er wel vanaf willen.

ING, na Rabobank de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, becijfert dat er bijna 4400 huishoudens zijn die dit jaar wel zouden kunnen verhuizen, maar dat niet doen omdat ze dan met een restschuld blijven zitten.

Toch kan zo'n restschuld soms gewoon worden meegenomen in een nieuwe hypotheek, zegt Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING. "De regels voor hypotheekverstrekking zijn wettelijk bepaald. In die wettelijke bepaling staat ook een mogelijkheid om een restschuld mee te financieren, mits de klant dat kan betalen."

Maandlasten
Het meenemen van een restschuld kan in bepaalde gevallen zeker uitkomst bieden, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. "Als je gaat verhuizen naar een nieuw huis, dan koop je voor relatief minder geld een nieuw huis, want de huizenprijzen zijn fors gedaald en de rente is ook lager dan een paar jaar geleden. (...) Je hypotheek wordt daardoor wel ietsje hoger dan het huis waard is, maar je maandlasten hoeven niet hoger te zijn dan in de oude situatie."

Maar in andere gevallen is de restschuld simpelweg te fors om mee te laten financieren. "Vooral voor mensen die nog maar kort geleden een huis hebben gekocht, zijn dat forse bedragen. Dan heb je het echt over tienduizenden euro's. Dan heb je een fors probleem. Dat is iets wat ook buiten de regels valt die ING hanteert", zegt André de la Porte.

Hij benadrukt verder dat het meenemen van de restschuld niet bij elke bank mogelijk is. "De meeste banken zeggen: dat doen we niet. Het kan wel volgens de regels, maar het hoeft niet, dus we doen het niet."

Gerelateerde artikelen