ANP11 mrt '13 02:31Aangepast op 11 mrt '13 03:08

'Aderverkalking komt niet door leefstijl'

CHICAGO (ANP) - Aderverkalking blijkt van alle tijden. Zelfs mensen die eeuwen geleden gemummificeerd werden, hadden er last van. Amerikaanse onderzoekers denken dan ook dat de vaatziekte niet zozeer veroorzaakt wordt door de moderne leefstijl, maar het gevolg is van ouderdom. Dat meldden zij zondag op een congres in San Fransisco op basis van hun onderzoek.

De onderzoekers namen 137 mummies uit vier verschillende delen van de wereld en uit vier verschillende millennia onder de loep. Het bleek dat, ongeacht locatie of tijdperk, een aanzienlijk deel last had van aderverkalking. ,,Het lijkt erop dat dit een eeuwenoude conditie is van de mens en dus een onderdeel van het verouderingsproces van het lichaam'', aldus onderzoeksleider Caleb Finch van de Universiteit van Californië.

Die bewering staat haaks op het gangbare idee dat de aandoening veroorzaakt wordt door ongezonde leefgewoonten zoals roken en vet eten. Volgens Finch komt aderverkalking steeds meer voor, doordat mensen steeds ouder worden. Tot aan de vorige eeuw waren infectieziekten een belangrijke doodsoorzaak, maar dankzij de vooruitgang van de medische zorg en antibiotica sterven daar minder mensen aan.

In Nederland gaan jaarlijks ruim 38.000 mensen dood aan hart- en vaatziekten, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Gerelateerde artikelen