ANP31 jan '13 10:15

Advies: benoem 8 musea tot 'kerninstelling'

DEN HAAG (ANP) - Het Rijk moet acht musea tot 'kerninstelling' benoemen. Elke kerninstelling neemt een verzamelgebied onder haar hoede, zoals bijvoorbeeld cultuurhistorie, moderne en hedendaagse kunst, oude kunst of archeologie. De musea zouden op hun gebied een ,,initiërende, faciliterende en coördinerende rol'' moeten spelen.

Dat adviseerde de Raad voor Cultuur donderdag aan minister Jet Bussemaker (Cultuur). De raad boog zich op verzoek van oud-staatssecretaris Halbe Zijlstra over de vraag hoe het landschap van gesubsidieerde musea er vanaf 2017 uit zou moeten zien.

De raad komt zelf al met suggesties voor de acht kernmusea, die een regionaal museum als partner zouden moeten hebben. Zo zou het Rijksmuseum in Amsterdam de kerninstelling moeten zijn op het gebied van cultuurhistorie en kunnen samenwerken met het Zeeuws Museum in Middelburg.

Collectie

Op het terrein van oude kunst zou Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam deze rol moeten vervullen. Het Rijksmuseum heeft ook een grote collectie oude kunst, maar de raad wil het Amsterdamse museum niet te zwaar belasten. Daarnaast is het Boijmans voorgesteld ,,om redenen van spreiding van macht en kennis''.

Het benoemen van kerninstellingen versterkt de samenwerking tussen musea, die volgens de raad de afgelopen jaren te vrijblijvend was. Daarnaast moet uit de bestaande openbare collecties een 'Kerncollectie Nederland' worden samengesteld, adviseert de raad. Dit zijn stukken ,,van nationaal belang'', waarvoor het Rijk verantwoordelijkheid neemt.

De raad komt met tal van aanbevelingen waarmee musea een groter publiek kunnen bereiken. Zo moeten musea meer inspelen op de actualiteit, ook de pijnlijke aspecten uit de geschiedenis belichten en in de avond open zijn. Nederland telt 442 musea die subsidie van het Rijk of een gemeente ontvangen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen