ANP4 apr '13 13:12

Migranten sturen miljarden naar huis

AMSTERDAM (ANP) - Migranten sturen jaarlijks zeker 8 miljard euro vanuit Nederland naar hun land van herkomst. Dat meldde donderdag De Nederlandsche Bank (DNB). Het gaat om officiële cijfers van de Wereldbank. Waarschijnlijk is dat bedrag echter veel hoger, omdat er ook een onbekend bedrag via informele kanalen wordt gestuurd.

Uit een onderzoek van DNB onder 1600 migranten blijkt dat mensen regelmatig geld meegeven aan familie of kennissen die naar het land van herkomst afreizen. Ook nemen mensen zelf geld mee tijdens vakanties of pinnen ze bedragen op de plek van aankomst. Daardoor is de grootte van de geldstromen niet precies in te schatten.

Informele kanalen, waar ook onofficiële geldtransactiekantoren onder vallen, zijn volgens DNB echter gevoelig voor misbruik, zoals witwassen en financiering van terrorisme. Ook zijn ze minder veilig. Het gebruik hiervan hangt samen met het opleidingsniveau van de verzender en de kosten en beschikbaarheid van betaalmogelijkheden, zo blijkt uit het onderzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen