ANP29 mei '13 20:23Aangepast op 29 mei '13 21:22

Teeven ontkent ontmoeting met Holleeder

Fred Teeven. ANP
Fred Teeven. ANP

AMSTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Fred Teeven ontkent dat hij in 2005 een ontmoeting heeft gehad met Willem Holleeder en sportschoolhouder en vechtsporter Dick V. in een Zandvoorts café. ,,Het bericht klopt niet'', heeft Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdagavond laten weten via zijn woordvoerder.

Remko van Lent had woensdag als getuige verklaard over de ontmoeting. Die zou hebben plaatsgevonden in het Zandvoortse café van zijn broer Serge van Lent. Remko is een getuige in het proces tegen onder anderen Donald G. en Hells Angel Harry S., die worden verdacht van diverse afpersingen. De gebroeders Van Lent zouden ook tot hun slachtoffers hebben behoord.

De rechtbank heeft woensdag direct een onderzoek naar de bewering van Van Lent gelast. Teeven, de huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, was in 2005 officier van justitie bij het landelijk parket. Hij was destijds betrokken bij een grootscheeps onderzoek naar Holleeder, die werd verdacht van afpersingen.

Kolbakonderzoek

Dit zogeheten Kolbakonderzoek werd op touw gezet na de moord op Willem Endstra, de vastgoedtycoon die in de periode voor zijn dood werd afgeperst. Holleeder is in deze zaak uiteindelijk veroordeeld en kwam vorig jaar vrij. Teeven verruilde zijn baan als officier in 2006 definitief voor de politiek.

Remko van Lent (45) onthulde zijn wetenschap over de opmerkelijke ontmoeting al in eerder bij justitie afgelegde verklaringen. Volgens hem is deze informatie door het Openbaar Ministerie achtergehouden. De verklaring van Van Lent wordt bevestigd door zijn vrouw.

Wat de aard van de ontmoeting zou zijn geweest, is vooralsnog onbekend. Daarover zou het door de rechtbank bevolen onderzoek klaarheid moeten brengen. De rechtbank heeft de officier in de zaak tegen Donald G. en Harry S. opgedragen de uitlatingen van Van Lent na te trekken bij zowel Teeven als Holleeder als Dick V.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen