ANP20 feb '13 17:52

Beurzen leveren winsten in

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen moesten woensdag een groot deel van de winsten van dinsdag weer inleveren, na wat tegenvallend bedrijfsnieuws. In Amsterdam woog een fors koersverlies van KPN op de hoofdindex.

Beleggers waren in afwachting van de notulen van de laatste beleidsvergadering van het Amerikaanse stelstel van centrale banken, die na het slot van de Europese markten worden vrijgegeven.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,2 procent (4,02 punten) lager op 343,61 punten. De MidKap noteerde nagenoeg vlak (0,11 punt hoger) op 542,68 punten. De beurs in Parijs verloor 0,7 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,3 procent en de FTSE in Londen klom 0,3 procent.

Spanje

,,Het gaat een beetje op en neer. De stemming zal de komende tijd waarschijnlijk voorzichtig blijven. Het opwaartse potentieel is beperkt en de risico’s liggen meer aan de neerwaartse kant. De aandacht verschuift zich van de bedrijfsresultaten naar de macro-economische cijfers. Ook zal worden gelet op de Italiaanse verkiezingen, de ontwikkelingen in Spanje en de begrotingsperikelen in de VS“, zei handelaar Erik Nugteren van HofHoorneman Bankiers.

KPN stond onderaan in de AEX met een verlies van bijna 10 procent. Beleggers waren teleurgesteld dat de Mexicaanse grootaandeelhouder América Móvil de plannen van het telecombedrijf steunt om voor 4 miljard euro aan extra kapitaal aan te trekken.

AkzoNobel

AkzoNobel volgde met een min van 5,3 procent nadat bleek dat de verffabrikant in het vierde kwartaal een nettoverlies heeft geleden van 59 miljoen euro. Speciaalchemiebedrijf DSM leverde 3,1 procent in na tegenvallende kwartaalcijfers.

Wolters Kluwer was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,9 procent. De uitgever en informatieleverancier wist de winst in 2012 flink op te schroeven. Ook viel het resultaat hoger uit dan analisten hadden voorzien.

Crédit Agricole

In Parijs klom Crédit Agricole 3,9 procent ondanks dat de op twee na grootste bank van Frankrijk over 2012 een recordverlies rapporteerde van 6,47 miljard euro. Ook schrapt de bank voor het tweede jaar op rij het dividend. Beleggers hopen echter dat de grootste ellende bij Crédit Agricole nu achter de rug is.

Lufthansa werd in Frankfurt flink afgestraft voor het schrappen van zijn dividend. Het luchtvaartconcern werd 6 procent teruggezet.

De euro was 1,3350 dollar waard, tegen 1,3390 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 94,40 dollar per vat. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper, op 115,86 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen