ANP16 jan '13 19:35

Vlakke standen op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De beursgraadmeters op Wall Street kwamen woensdag in de eerste handelsuren nauwelijks in beweging. De aanhoudende problemen van de Dreamliner zetten het aandeel Boeing opnieuw onder druk. Goldman Sachs werd daarentegen beloond voor sterke kwartaalcijfers.

Na ongeveer 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 13.502 punten. De S&P 500 noteerde vlak op 1472 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,2 procent tot 3116 punten.

Voorbeurs presenteerden de toonaangevende banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase de resultaten van het afgelopen kwartaal. Goldman Sachs sloot 2012 af met een flinke winstsprong, mede dankzij de begeleiding van een groter aantal beursgangen en aandelenemissies. De bank boekte een nettowinst van 2,9 miljard dollar, bijna een verdubbeling ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011. Het aandeel Goldman Sachs steeg bijna 4 procent.

JP Morgan

JPMorgan presenteerde een recordwinst van 21,3 miljard dollar over het hele jaar, ondanks de miljarden die een handelaar van de bank in Londen op eigen houtje verspeelde met risicovolle beleggingen. Die affaire kostte topman Jamie Dimon wel de helft van zijn bonus, die over 2012 uitkwam op 10 miljoen dollar. De beurswaarde van JPMorgan steeg 0,5 procent.

Vliegtuigbouwer Boeing zakte 3,4 procent. De Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways liet weten de vloot van Boeing 787-toestellen voorlopig aan de grond te houden nadat een van die zogeheten Dreamliners woensdag een noodlanding moest maken in het westen van Japan. Ook Japan Airlines besloot alle vluchten met de Dreamliner te schrappen.

Apple

Apple zat na drie achtereenvolgende dagen met verlies weer in de lift. Het aandeel van de technologiereus klom 4 procent, onder meer dankzij de introductie van termijnbetalingen voor iPhones en iPads in China. Dell leverde bijna 5 procent in, tot 12,54 dollar. De voorgaande dagen klom het aandeel ruim 21 procent, door berichten dat de computerfabrikant van de beurs zou worden gehaald. Volgens ingewijden wordt met investeringsmaatschappijen gesproken over een prijs van 13,50 tot 14 dollar per aandeel.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,8 procent tot 94 dollar. De euro was woensdag aan het begin van de avond 1,3285 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Gerelateerde artikelen