ANP8 mrt '13 09:24Aangepast op 8 mrt '13 09:41

Fugro koploper op Damrak

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is vrijdag in de plus begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. De stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte toename van de Chinese export. Ook hopen beleggers op een positief Amerikaans banenrapport later op de dag. In Amsterdam werden de resultaten van Fugro goed ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,8 procent hoger op 350,51 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 539,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,6 en 0,8 procent.

In China bleek dat de export in februari met 21,8 procent is gestegen. Economen gingen uit van een toename met 8,1 procent. De sterker dan verwachte toename van de Chinese uitvoer kan aangeven dat de internationale vraag aantrekt en dat kan de groei van de op een na grootste economie ter wereld ondersteunen.

Fugro

Fugro klom bijna 13 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in de AEX. De bodemonderzoeker zag de winst vorig jaar licht stijgen tot 291,6 miljoen euro. Het bedrijf overtrof daarmee zijn eigen verwachting en die van analisten. Fugro zei verder zijn strategie tegen het licht te houden. De uitkomsten daarvan zullen in de tweede helft van dit jaar bekend worden gemaakt.

Bij de kleinere fondsen ging Ballast Nedam 10 procent onderuit. Het bouwbedrijf dook afgelopen jaar stevig in de rode cijfers. De bouwer moest onder meer afschrijven op grondposities door de voortdurende slechte situatie op de vastgoedmarkt. Volgens analisten van SNS Securities vallen de prognoses van Ballast voor 2013 tegen.

Beter Bed

Van Lanschot zakte 0,1 procent. De bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven heeft over 2012 zoals verwacht rode cijfers geschreven. Het nettoverlies van 155 miljoen euro is vooral het gevolg van afschrijvingen op enkele dochterondernemingen die de afgelopen jaren werden overgenomen.

Beter Bed verloor 0,4 procent. De winst van de beddenverkoper is in de laatste maanden van 2012 gedecimeerd. Het bedrijf kreeg te maken met moeilijke economische omstandigheden, een grote afschrijving en herstructureringskosten.

De euro was 1,3082 dollar waard, tegen 1,3097 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 91,43 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen