ANP12 mrt '13 08:38

'Vlakke opening AEX’

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent dinsdag naar verwachting nagenoeg vlak. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening nauwelijks van hun plaats komen. Beleggers blijven terughoudend na de recente sterke opmars en wachten op nieuwe impulsen.

,,De AEX begint onveranderd met een negatieve ondertoon. In Azië worden verliezen geleden en mogelijk zakken de Europese beurzen in de loop van de ochtend ook in het rood. In de VS blijft het kunstmatig oppompen echter maar doorgaan en breekt de Dow-Jonesindex het ene na het andere record. In Europa wordt alle groei echter gesmoord door de bezuinigingsmaatregelen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

SBM Offshore kondigde aan met Talisman Energy een schikking te hebben bereikt over het probleemproject Yme in Noorwegen. SBM betaalt Talisman vooraf 470 miljoen dollar (361 miljoen euro) om bij te dragen in de kosten van de ontmanteling van Yme. Yme werd met jaren vertraging door SBM opgeleverd en vorig jaar zomer moest het boorplatform zelfs worden ontruimd nadat scheuren waren ontdekt in de betonnen pijlers.

TMG

AND bracht voorbeurs de resultaten naar buiten. De leverancier van digitale kaarten heeft 2012 met een flinke winst- en omzetverbetering kunnen afsluiten en verwacht ook in 2013 winst te boeken. Ook DPA Group,Fornix en Telegraaf Media Groep (TMG) openden hun boeken.

BAM Construct, onderdeel van de Nederlandse bouwer BAM, gaat het nieuwe hoofdkantoor van Google in Londen bouwen. Dat meldde de Financial Times maandagavond laat. Het nieuwe Europese hoofdkantoor van de Amerikaanse technologiegigant kost circa 1 miljard pond (1,14 miljard euro). BAM wilde dinsdag nog niet reageren op het bericht. Het bedrijf wacht op een verklaring van Google.

Azië

De beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag verliezen zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,3 procent in de min. Beleggers besloten na een achtdaagse winstreeks her en der wat winst te nemen.

De Amerikaanse effectenbeurzen wisten maandag de opmars van vorige week voort te zetten. De Dow-jonesindex vestigde voor de vijfde dag op rij een nieuw record en ook de S&P 500 is niet meer ver verwijderd van het hoogste niveau ooit. BlackBerry maakte een flinke koerssprong vanwege overnamespeculatie.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent hoger op 14.447,29 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent tot 1556,22 punten, dicht bij het record van 1565,15 punten uit 2007, en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent tot 3252,87 punten.

De Europese beurzen schakelden eerder op de dag een tandje terug. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 351,56 punten. De MidKap daalde een fractie (0,02 punt) tot 541,32 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,1 procent. De FTSE in Londen was een positieve uitschieter met een plusje van 0,3 procent.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3020 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 91,86 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen