ANP24 jan '13 22:08

Scheveningse pier wordt openbaar geveild

DEN HAAG (ANP) - De failliet verklaarde Pier van Scheveningen zal via een veiling worden verkocht. Dat heeft curator Marc Udink donderdag bekendgemaakt.

Volgens hem was er de afgelopen weken grote belangstelling voor het markante kustbouwwerk. De veiling zal daarom openbaar plaats vinden voor een groep gegadigden uit binnen- en buitenland. ,,Veilen betekent dat ik niet tussen kandidaten hoef te kiezen en dat ik niet met hen in onderhandeling hoef te gaan over prijs en voorwaarden. Bovendien komen er op een veiling doorgaans veel meer mensen af'', zegt Udink. Hij benadrukt dat er in Nederland zelden iets is geveild dat zoveel waarde heeft.

Eerder zei de curator al dat de Pier naar verwachting binnen twee maanden een nieuwe eigenaar heeft. Bij de veiling geldt een minimale koopprijs. Die wordt in februari bekend gemaakt. De veiling zelf zal waarschijnlijk in maart worden gehouden. Op dit moment wordt nog overlegd met de gemeente Den Haag over de vraag waaraan de nieuwe eigenaar precies zal moeten voldoen.

De vorige eigenaar van de Pier, Van der Valk, had begin deze maand het faillissement aangevraagd. Volgens het horecaconcern dat een restaurant en een casino op het bouwwerk exploiteerde, was de Pier niet rendabel te krijgen. Van der Valk kocht de Pier in 1991 voor een symbolisch bedrag van 1 gulden (0,45 eurocent), maar heeft er daarna omgerekend wel zo'n 20 miljoen euro ingestoken.

Gerelateerde artikelen