ANP14 apr '13 08:23

'Juliana en Wilhelmina kijken 30 april toe’

Archiefbeeld. ANP Kippa
Archiefbeeld. ANP Kippa

AMSTERDAM (ANP) - De vroegere koninginnen Juliana en Wilhelmina kijken op 30 april toe op de Dam. Althans, de wassen beelden van de voormalige vorstinnen - vanuit Madame Tussauds.

Ze komen helemaal bovenin het pand te staan, achter het ronde raam. ,,Zo kunnen ze uitkijken over de Dam en wat er die dag gebeurt met hun (klein)dochter en (achter)kleinzoon’’, zei een woordvoerster.

Het is nog niet bekend of de beelden van de koningin, Willem-Alexander en Máxima op de dag van de troonswisseling in de etalage komen. Madame Tussauds overweegt nog een grote bedankposter voor Beatrix achter het raam te hangen.

Gelukwensen

Het beeld van de nieuwe koning is overigens aan vervanging toe. ,,We zijn bezig om een nieuwe te maken en die willen we waarschijnlijk volgend jaar op 30 april onthullen. Het beeld is al ouder dan 10 jaar en als Willem-Alexander koning is, moet het weer helemaal kloppen.’’ In het wassenbeeldenmuseum maakt het beeld van Beatrix bij de troon plaats voor het nieuwe koningspaar.

Ook andere panden rondom de Dam doen op 30 april iets met hun etalage. Zo hangt de Bijenkorf alle 13 ramen vol met 15.000 gelukswensen voor koningin Beatrix en haar opvolgers. Bezoekers konden de afgelopen tijd een berichtje achterlaten in het warenhuis of via de website en Facebook.

Het personeel van café Majestic is op de dag van de troonswisseling in oranje gekleed. Bijzonder is dit niet, want volgens eigenaar Won Yip is dit altijd de kleur van de bedrijfskleding. Normaal gesproken staat op de Dam op Koninginnedag kermis en draait zijn zaak goed. ,,Maar we hebben nu een heel andere doelgroep. Die komen voor de balkonscène en zoeken ergens een plekje uit waar ze blijven zitten.’’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen