ANP14 mrt '13 09:16Aangepast op 14 mrt '13 09:46

AEX opent met winst

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is donderdag met winst geopend geopend. De andere Europese beurzen begonnen eveneens met kleine plussen. Beleggers kijken onder meer naar Brussel, waar de Europese leiders beginnen aan een tweedaagse top. In Amsterdam opende Boskalis de boeken over 2012.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,4 procent hoger op 353,22 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 539,77 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,4 en 0,8 procent omhoog.

Het stimuleren van economische groei en het scheppen van banen, vooral voor jongeren, zijn onderwerpen op de Europese voorjaarstop donderdag en vrijdag in Brussel. De aandacht gaat echter vooral uit naar het reddingspakket voor het noodlijdende Cyprus.

Sterkste stijger

Boskalis klom 2 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft 2012 afgesloten met een recordomzet en een hoger dan verwachte winst. De nettowinst kwam uit op 250 miljoen euro, waar Boskalis in november uitging van 230 tot 245 miljoen euro. Dit jaar zal in het teken staan van de integratie van het overgenomen Dockwise.

In de MidKap stond ASMI opnieuw onderaan met een verlies van 1,6 procent. De toeleverancier van de chipindustrie heeft 422 miljoen euro opgehaald met de eerder aangekondigde verkoop van een belang van 12 procent in dochter ASM Pacific Technologies. Het aandeel verloor woensdag al ruim 10 procent. Beleggers hadden gehoopt op een volledige splitsing van de front-end en back-end tak van het concern.

Acomo

Bij de kleinere fondsen zakte Amsterdam Commodities (Acomo) ruim 3 procent. De zaden- en theehandelaar krijgt een nieuwe topman. Na een kwart eeuw verlaat managing director Stéphane Holvoet het bedrijf. Aandeelhouders stemmen in mei over zijn opvolger Erik Rietkerk. Acomo maakte ook definitieve cijfers over 2012 bekend. Het oudste beursfonds van Nederland heeft een sterk jaar achter de rug, waarbij de winst en omzet recordhoogtes bereikten.

De euro was 1,2966 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 93 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 108,92 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen