ANP12 jan '13 19:08Aangepast op 12 jan '13 19:24

Turkmenistan wil privatiseren maar geen gas

ASJGABAT (AFN/RTR) - De heerser over het geïsoleerde en aan gas en olie rijke Turkmenistan heeft zaterdag uit de doeken gedaan dat het de komende jaren iets aan privatisering wil gaan doen. De leider, Koerbangoeli Berdiemoechamedov, zei dat hij het bevel heeft gegeven het Turkmeense privatiseringsprogramma 2013-2016 te lanceren.

Daarmee worden al begin dit jaar een aantal staatsbedrijven verkocht, volgens de leider.

Een anonieme regeringsfunctionaris heeft zich laten ontvallen dat de leider niet van plan is de olie- en gassector te verkopen. Het gaat vooral om de transport-, communicatie- en bouwsector.

Turkmenistan werd al als Sovjetrepubliek geregeerd door Saparmurat Niyazov (1941-2006) die met de onafhankelijkheid in 1991 president werd en een bizarre persoonlijkheidscultus ontwikkelde. Hij voerde onder meer de nationale Meloendag in om de sappige Turkmeense vrucht te eren. Het is niet bekend of de vrucht een rol speelt in de voorgenomen privatisering. Niyazov overleed eind 2006 plotseling. Hij is opgevolgd door tandarts Berdiemoechamedov die vooralsnog de stalinistische cultuur van zijn voorganger nauwelijks heeft veranderd.

Gerelateerde artikelen