ANP20 mei '13 11:44

Beurzen stijgen op rustige Pinksterdag

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen wisten maandag de stijging rustig voort te zetten in navolging van de positieve stemming in Azië en de hogere slotstanden op Wall Street van afgelopen vrijdag. De beursomzetten waren relatief laag vanwege Pinksteren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 369,10 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 550,78 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen respectievelijk 0,3 en 0,5 procent. De FTSE in Londen bleef ongewijzigd.

Sterkste stijgers in de AEX waren luchtvaartgroep Air France-KLM en roestvrijstaalproducent Aperam met winsten van respectievelijk 2,5 en 1,8 procent. Telecomconcern KPN en postbezorger PostNL stonden onderaan met minnen van 0,8 en 0,6 procent.

Overname

Wolters Kluwer won 0,4 procent na aankondiging van een kleine overname. De informatieleverancier koopt het Braziliaanse softwarebedrijf Prosoft voor een niet nader genoemd bedrag. Prosoft is volgens Wolters Kluwer een van de grootste leveranciers van fiscale en accountancysoftware in Brazilië. Het bedrijf heeft 250 medewerkers in dienst.

TomTom was de sterkste stijger in de MidKap-index met een winst van meer dan 5 procent door hernieuwde speculatie over een mogelijke overname van het navigatiebedrijf. The Wall Street Journal concludeerde afgelopen weekeinde dat TomTom een aantrekkelijke prooi is voor makers van smartphones.

Ryanair

In Londen klom Ryanair ruim 7 procent. De Ierse prijsvechter heeft in het afgelopen boekjaar geprofiteerd van een fors aantal nieuwe routes en vollere vliegtuigen. In het jaar tot 31 maart bedroeg de winst exclusief eenmalige posten 569 miljoen euro. Een jaar eerder bleef onder de streep 503 miljoen euro over. In januari maakte Ryanair bekend te rekenen op een jaarwinst van ongeveer 540 miljoen euro. De omzet steeg met 13 procent tot 4,3 miljard euro.

Danone kreeg er 0,1 procent bij in Parijs. Het Franse levensmiddelenconcern breidt zijn activiteiten in China uit, via een nieuwe samenwerking met de grootste zuivelproducent van het land. Danone, eigenaar van merken als Activia en Evian, investeert circa 325 miljoen euro in de samenwerking met Mengniu en krijgt daarvoor een belang van 4 procent in dat bedrijf.

De euro was 1,2852 dollar waard, tegen 1,2816 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 95,48 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 104,06 dollar.

Gerelateerde artikelen