ANP2 dec '11 13:44

'Corruptie maakt schuldencrisis erger'

BERLIJN (ANP) - Corruptie staat een effectieve aanpak van de Europese schuldencrisis in de weg. Dat stelt Transparancy International (TI). Volgens de non-gouvernementele organisatie is het onvermogen van overheden om belastingontduiking en omkoping tegen te gaan een van de oorzaken van de economische problemen in de eurozone.

Italië en Griekenland scoren dikke onvoldoendes op de wereldwijde Corruptie Perceptie Index, die TI donderdag heeft gepubliceerd. TI geeft Griekenland op basis van vergelijkend onderzoek een 3,4 op een schaal van 1 (beschouwd als corrupt) tot 10 (beschouwd als niet corrupt). Italië scoort met een 3,9 ook een dikke onvoldoende.

Verborgen

Nederland doet het met een 8,9 stukken beter, maar volgens de organisatie moet daar wel bij worden bedacht dat corruptie zich in het verborgene afspeelt en een hoge score dus niet wil zeggen dat er geen corruptie plaatsvindt. Voor de ranglijst heeft de organisatie gebruikgemaakt van 17 verschillende onderzoeken waarin burgers en experts werd gevraagd naar hun ervaringen met corruptie in de publieke sector.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen